Regnskapene AS

Regnskapene AS + Visma eAccounting
konvertere enk til as

Når bør man gå fra enkeltmannsforetak (ENK) til AS?

Mange som starter en bedrift, velger enkeltmannsforetak som selskapsform, da det er enkelt og billig å etablere. Imidlertid kan det på et tidspunkt være nødvendig å vurdere å bytte til aksjeselskap (AS) for å skape en mer solid og trygg virksomhet, og ha et mer vanntett skille mellom privatøkonomi og bedriften. Rett og slett for økt trygghet.

Når er det riktig tidspunkt for dette? Og hva bør man tenke på før man tar beslutningen? I denne artikkelen gir vi deg en guide til når og hvorfor man bør vurdere å gå fra enkeltmannsforetak til AS.

Oppsummert: Det å bytte fra enkeltmannsforetak til AS kan være en stor og viktig beslutning for en virksomhetseier. Det er flere faktorer som kan påvirke om det er på tide å bytte til AS, inkludert personlig ansvar, skattemessige fordeler, vekst og ekspansjon, ansettelse av ansatte og profesjonalisering av virksomheten.

Hvis du vurderer å gjøre dette byttet, er det viktig å nøye vurdere alle faktorer og ta beslutningen som er best for din virksomhet og deg som eier.

Hvorfor bytte fra ENK til AS?

Bedre personlig økonomisk sikkerhet: Enkeltmannsforetak er den enkleste selskapsformen å etablere, og krever ingen minimumskapital for å starte opp. Men som enkeltmannsforetak har du personlig ansvar for all gjeld og forpliktelser i virksomheten. Det betyr at dine personlige eiendeler kan beslaglegges ved eventuelle konkurs eller tvister. Med et AS har du mye større personlig sikkerhet.

Lettere å skaffe kapital: En annen ulempe med enkeltmannsforetak er at det kan være vanskeligere å skaffe finansiering og investorer, da selskapsformen ikke gir samme grad av tillit og stabilitet som et AS. Vedå ha et AS kan du for eksempel selge noen aksjer for å skaffe kapital.

Lettere å få lån til bolig og annet: En underkommunisert ulempe er at man som “lønnsmottaker” fra eget ENK stiller ganske langt bak i køen av fordeler fra bankene. Banker, om de er åpne om det eller ikke, liker ikke å låne ut penger til folk som bare henter sin inntekt fra eget ENK. Det har rett og slett med at som eier av et ENK så er det større risiko for at du ikke kan møte forpliktelsene ved sykdom eller virksomhetskonkurs. Som lønnsmottaker i et AS har du derimot etablert sykelønnsordning og et helt annet sikkerhetsnett som reduserer bankenes risiko. Dermed får man gjerne bedre betingelser som lønnsmottaker fra et AS.

Når bør man gå fra enkeltmannsforetak til AS?

Det er flere faktorer som kan påvirke om det er på tide å bytte fra enkeltmannsforetak til AS. Du kan lese litt her om det er lurt å starte AS. Noen av de viktigste faktorene inkluderer:

 1. Personlig ansvar og risiko: Som nevnt tidligere, er det største ulempen med enkeltmannsforetak at du personlig ansvar for all gjeld og forpliktelser i virksomheten. Hvis du ønsker å redusere personlig risiko, kan det være lurt å vurdere å bytte til AS.
 2. Skattemessige fordeler: I noen tilfeller kan det være mer lønnsomt å ha et AS enn et enkeltmannsforetak når det gjelder skatter og avgifter. Dette kan avhenge av inntektene og utgiftene i virksomheten, samt din personlige skattesituasjon.
 3. Vekst og ekspansjon: Hvis du ønsker å utvide virksomheten, kan det være lurt å bytte til AS. Dette kan gjøre det enklere å skaffe finansiering og investorer, og gi større grad av tillit og stabilitet til selskapet.
 4. Ansettelse av ansatte: Hvis du planlegger å ansette ansatte i virksomheten din, er det ofte lurt å bytte til AS. Dette vil gi deg større grad av kontroll og ansvar over virksomheten din, og gjøre det en fortsatt utfordring å ansette ansatte som enkeltpersonforetak, da dette kan skape problemer med skatt og arbeidsgiveransvar.
 5. Profesjonalisering av virksomheten: Hvis du ønsker å gi virksomheten din et mer profesjonelt preg, kan det være lurt å bytte til AS. Dette vil gi deg større grad av tillit og seriøsitet i markedet, og gjøre det enklere å få nye kunder og samarbeidspartnere.

Hvordan bytte fra enkeltmannsforetak til AS?

Hvis du har bestemt deg for å bytte fra enkeltmannsforetak til AS, er det i prinsippet enkelt. Du må starte et AS, og det må overta virksomheten fra ditt ENK. Her er flere trinn du må gjennom for å gjøre dette:

 1. Velg et navn til ditt AS og sjekk om navnet er ledig.
 2. Registrer AS-et ditt i Enhetsregisteret.
 3. Opprett en bankkonto for AS-et ditt.
 4. Opprett en aksjebok og aksjer for AS-et ditt.
 5. Betal inn aksjekapitalen.
 6. Søk om nødvendige tillatelser og autorisasjoner for virksomheten din.
 7. Sørg for å informere dine kunder og samarbeidspartnere om at du har byttet selskapsform.
 8. Avtal med et regnskapsbyrå en fastpris på regnskapsføring.

FAQs:

 1. Hva er forskjellen mellom enkeltmannsforetak og AS? Enkeltmannsforetak er den enkleste selskapsformen å etablere, og gir ingen begrensninger på personlig ansvar. AS gir større grad av tillit og stabilitet, men krever mer kapital og en mer komplisert oppstart.
 2. Hvor mye kapital trenger jeg for å starte et AS? Minimumskravet for startkapital er 30 000 kr i Norge per mars 2023.
 3. Kan jeg konvertere enkeltmannsforetak til AS uten å opprette et nytt selskap? Ja, det er mulig å konvertere enkeltmannsforetak til AS uten å opprette et nytt selskap. Dette kan gjøres ved å endre selskapsformen og registrere endringen i Enhetsregisteret, og krever vanligvis en del innsats fra eksterne parter.

Økonomi kan være vanskelig, derfor tar vi oss av regnskapet for deg!

Vi er et byrå som passer for deg som liker fastpris, papirløse og digitale løsninger.

 • Fastpris og ryddig avtale
 • Ingen skjulte kostnader
 • Blant markedets rimeligste løsninger
 • Fortløpende oppdatert regnskap
 • Utelukkende digital
Book uforpliktende møte