Regnskapene AS

er lurt starte as

Er det lurt å starte AS?

Dette er et spørsmål mange gründere og småbedriftseiere stiller seg. For noen er det best å starte et enkeltpersonsforetak (ENK) men for andre er et aksjeselskap den åpenbare løsningen.

Oppsummert er svaret på om det er smart å starte AS avhengig av din situasjon og dine behov. AS kan være et godt valg hvis du ønsker å beskytte deg mot personlig ansvar og har behov for å skaffe kapital fra investorer. Det kan også være smart for deg personlig hvis du trenger huslån eller billån privat.

Men et AS krever også mer byråkrati og høyere kostnader enn enkeltpersonforetak. Før du starter et aksjeselskap, er det viktig å sette deg godt inn i kravene og vurdere om dette er det riktige valget for deg og din virksomhet.

Hva er hovedforskjellen på et aksjeselskap og et enkeltpersonsforetak?

Hovedforskjellen mellom et aksjeselskap (AS) og et enkeltpersonforetak (ENK) er ansvarsbegrensningen. I et AS har eierne, eller aksjonærene, ansvar begrenset til sin egen investering i selskapet, mens enkeltpersonforetak innebærer personlig ansvar.

Dette betyr at hvis enkeltpersonforetaket går konkurs, vil eieren være personlig ansvarlig for gjelden, men det slipper stort sett eier av et AS. Det er nettopp begrensningen i ansvaret, og det at et AS er sin egen juridiske person, som gjør AS så attraktivt.

Et AS kan være et attraktivt valg for gründere som ønsker å beskytte seg mot personlig ansvar.

I denne artikkelen vil vi se på hva du trenger å vite før du starter et aksjeselskap, og svare på spørsmålet: er det lurt å starte AS?

Fordeler ved å starte AS:

  • Ansvarsbegrensning: Aksjonærene har ansvar begrenset til sin egen investering i selskapet. Vær imidlertidig obs på at det kan avtales unntak, og banker kan gjerne kreve at eierne skal være solidarisk ansvarlige for lån.
  • Lettere å skaffe kapital: AS kan utstede aksjer og dermed hente inn kapital fra investorer. I tillegg er et AS sin egen juridiske person, og dermed kan et annet AS eier deler av andre AS. Det gjør det lettere å fordele eierskap til forretningsidéer, drift og både virtuelle og fysiske eiendeler.
  • Skattefordeler: AS har en lavere skattesats enn personlig næringsdrivende som driver et ENK, da ENK og personen regnes som samme skatteobjekt. Det slipper du med et AS.
  • Profesjonelt inntrykk: AS kan gi en profesjonell og seriøs fremtoning som kan være viktig for noen bransjer.
  • Være lønnstaker: I mange tilfeller kan det være smart å være en vanlig lønnstaker i sitt eget firma, da det gir mange fordeler som sykelønn, pensjon og også ofte bedre behandling i banker når man trenger huslån eller billån. Når man henter ut lønn/ privatuttak fra sitt eget ENK så anser bankene det som mye mer usikkert enn når man henter ut lønn fra et AS.

Ulemper ved å starte AS:

  • Høyere oppstarts- og driftskostnader: AS krever høyere oppstarts- og driftskostnader enn enkeltpersonforetak. For det første må man innbetale en aksjekapital, og for det andre må man betale både gebyr til Brønnøysund registeret.
  • Økt byråkrati: AS krever mer administrasjon og rapportering enn enkeltpersonforetak. Både avholde styremøter, innberette aksjonærregisteroppgave, egen skattemelding med mer. I begge tilfeller bør man vurdere å ha et regnskapsfirma, og her kan du lese om hva det koster å ha regnskapsfører.
  • Mindre kontroll: Aksjonærene kan ha ulike meninger om selskapets retning og strategi, og man har et demokrati der aksjonærer med flere aksjer som regel har større innflytelse enn aksjonærer med færre aksjer.

Hvordan starte et AS:

  1. Velg et navn på selskapet og sjekk om det er ledig samt lov til å registrere.
  2. Registrer selskapet i Enhetsregisteret.
  3. Utarbeid vedtekter for selskapet.
  4. Velg aksjonærer og aksjekapital.
  5. Velg styre og daglig leder.
  6. Registrer selskapet i Brønnøysundregisteret.
  7. Åpne bankkonto og ordne eventuelle forsikringer.
  8. Registrer selskapet hos Skatteetaten.
  9. Velg et regnskapsbyrå – få fastpris på regnskap

Ofte stilte spørsmål

  1. Kan jeg starte et AS alene? Ja, du kan starte et AS alene, men du må ha minst én aksjonær (deg selv)
  2. Hva er minimumsaksjekapitalen for et AS? Minimumsaksjekapitalen for et AS er 30 000 kroner per nå. Tidligere var det 100.000,-
  3. Må jeg ha revisor eller regnskapsfører? AS må ha revisor hvis selskapet overstiger visse grenser, for eksempel en årlig omsetning på over 6 millioner kroner, har flere enn 10 gjennomsnittlige årsverk og 23 millioner i balansen.
  4. Hvordan skiller et AS seg fra enkeltpersonforetak? Et AS har ansvar begrenset til aksjekapitalen, mens enkeltpersonforetak har personlig ansvar. AS har også mer byråkrati og krever høyere oppstarts- og driftskostnader.
  5. Kan jeg konvertere mitt enkeltpersonforetak til et AS? Ja, du kan konvertere ditt enkeltpersonforetak til et AS. Dette kan kreve en del tallgrunnlag og det kan være en fordel å ha hjelp fra regnskapsfører for å gjøre dette riktig.

Økonomi kan være vanskelig, derfor tar vi oss av regnskapet for deg!

Vi er et byrå som passer for deg som liker fastpris, papirløse og digitale løsninger.

  • Fastpris og ryddig avtale
  • Ingen skjulte kostnader
  • Blant markedets rimeligste løsninger
  • Fortløpende oppdatert regnskap
  • Utelukkende digital
Book uforpliktende møte